Prava deteta

sreda, 20. jul 2016.

Mladi ambasadori u borbi protiv apatridije među decom

U Briselu je od 11-13. jula 2016. godine, održan skup pod nazivom #StatelessKids Youth Congress, u organizaciji Evropske mreže za pitanja apatridije (ENS), čiji je Praxis član od osnivanja. Na kongresu je učestvovala i izvršna direktorka Praxisa, Ivanka Kostić.

Ovo je bio prvi kongres mladih na temu apatridije, koji je okupio 35 mlаdih lјudi, kao i stručnjake iz ove oblasti, iz Španije, Portugalije, Poljske, Albanije, Švajcarske, Francuske, Velike Britanije, Irske, Italije, Holandije, Norveške, Finske, Belgije, Kipra, Nemačke, Slovenije, Makedonije i Srbije. Skup je održan u prostorijama Mastriht univerziteta u Briselu.

Mesec dana pre kongresa, ENS je pоkrеnuo kаmpаnju #StаtеlеssKids sa ciljem da skrene pažnju evropskim državama da je hitno potrebno da u svojim zemljama spreče pojavu apatrdije među decom. ENS je ukazao na činjenicu da je većina dece bez državljanstva u evropskim državama rođena u Evropi, kao i da mnogi od njih danas ne bi bili bez državljanstva da su države primenjivale mere zaštite predviđene međunarodnim pravom. U kampanji je istaknuto da više od polovine zemalja u Evropi ne ispunjava ove obaveze, čime uskraćuje pravo na državljanstvo hiljadama dece. Evrоpskа mrеžа zа pitanja аpаtridiје je postavila sebi ambiciozni cilj da iskoreni apatridiju u Evropi u rоku оd јеdnе gеnеrаciје, budući da je uverena da ima potrebnu snagu za ostvarenje ovog cilja. Tako će pored ENS mreže, koja ima 103 članice iz 39 zemalja Evrope, važnu ulogu u ostvarenju cilja imati i 35 mladih ambasadora. ENS čvrsto veruje u potencijal mladih da utiču na promene u društvu, budući da su mnoge dosadašnje inicijative mladih u oblasti ljudskih prava to i dokazale.  

Na kongresu, ENS je govorio o pojavi i definiciji apatridije i kako ona utiče na život dece. Takođe, mladi ambasadori su dobili i uputstva, informacije i praktične savete o tome na koje sve načine mogu da se angažuju u kampanji #StatelessKids. Tokom treninga su vežbali kako da za manje od 90 sekundi drugima objasne da svako dete ima pravo na državljanstvo, šta je apatridija i zašto je važno da se iskoreni. Imali su prilike da čuju kako mogu da utiču na politike u svojim zemljama, na donosioce odluka i kako da zagovaraju primenjivanje zaštitnih mera koje su predviđene međunarodnim pravom. Predstavljeni su im razni strateški pristupi i mogućnosti komunikacije putem filma, medija i društvenih mreža. 

Na kongresu su učestvovale i dve mlade ambasadorke iz Srbije - Ivana Radojković i Dijana Dačković.

"Ovo su bila tri neverovatna dana, ispunjena novim poznanstvima, uživanjem u čokoladi i carima Brisela, i što je najvažnije imale smo priliku da uz fantastična predavanja eksperata proširimo svoje znanja i diskutujemo o problemu koji Evropa treba ozbiljno da shvati i konačno sprovede prave mere i reši problem apatridije među decom." (Dijana Dačkovic)

"Ceo događaj obeležio je intenzivan i zabavan rad, kao i odlična energija divnih i mladih ljudi iz čitave Evrope, spremnih da učestvuju u rešavanju problema apatridije, ozbiljnog ali rešivog pitanja. Kongres nam je omogućio da steknemo upravo ona znanja i veštine neophodne da efikasno promovišemo kampanju „Nijedno dete ne sme biti apatrid“ i time damo svoj doprinos u procesu iskorenjivanja apatridije u Evropi." (Ivana Radojković)


Na sledećem linku čitajte o #StatelessKids Youth Congress i o poseti Evropskom parlamentu. 

Ovde potpišite peticiju za sprečavanje apatrdije među decom.  

Pročitano 20087 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action