Diskriminacija

petak, 25. novembar 2016.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

„Moraš zbog nečeg da patiš u životu. Kad stignu deca, ljubav pređe na njih i onda zaboraviš batine...valjda ću nekad moći da zaboravim.“, izjavila je A. A., žrtva prinudnog braka.

Danas, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, podsećamo da su devojčice širom sveta i dalje izložene dečjem, ranom i prinudnom braku. Svake godine, 15 miliona devojčica mlađih od 18 godina postanu žrtve maloletničkih brakova.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u Srbiji se romske devojčice „udaju“ pod izgovorom da su ovakvi brakovi deo tradicije romske zajednice. Dečji, rani i prinudni brakovi predstavljaju kršenje prava devojčica, ugrožavaju njihovo psiho-fizičko zdravlje, izlažu ih većem riziku od nasilja u porodici, dovode do povećane stope ranog napuštanja školovanja, a kasnije i do siromaštva i njihove ekonomske zavisnosti od muža i zajednice. Kao takvi predstavljaju ozbiljna kršenja ženskih ljudskih prava. 

Tokom 2016. godine, Praxis sprovodi aktivnosti usmerene na prevenciju i eliminaciju dečjih, ranih i prinudnih brakova. Razgovarajući o uzrocima i posledicama ove štetne tradicionalne prakse, pripradnice romske populacije podelile su sa nama svoja traumatična iskustva:

 „Otac me je prodao sa 17 godina, priča o nasilju je moja životna priča. To je to, šta da radim.“

 „Dešava se to maltretiranje u braku, većina žena je to doživela, i to svaka  čuva za sebe.“ 

 „Kad se udaš rano, neko te uvek maltretira.“ 

Stoga, danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, želimo da skrenemo pažnju da je potrebno sprečiti dalje zanemarivanje i zlostavljanje devojčica koje zbog ove štetne tradicionalne prakse postaju žene žrtve emocionalnog, psihičkog i fizičkog nasilja. 

Pročitano 16756 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action