Migracije

utorak, 13. oktobar 2015.

Informer povredio Kodeks novinara Srbije

Komisija za žalbe Saveta za štampu je utvrdila, postupajući po žalbi Praxisa, da je dnevni list Informer povredio Kodeks novinara Srbije, povodom objavljivanja teksta „PAŽNJA! Sa migrantima stižu malarija, dečja paraliza i ptičji grip!“ od 1. jula 2015. godine.

Praxis je ukazao na to da naslov spornog teksta sadrži nedvosmilenu tvrdnju da sa migrantima stižu malarija, dečja paraliza i ptičji grip, iako u samom tekstu nema zvaničnih podataka o eventualnom povećanju zaraznih bolesti u Srbiji. Pored toga, sporni članak neopravdano unosi nemir i strah, s obzirom na to da se i naslovom antrfilea sugeriše da je “svaki kontakt sa migrantima opasan”.

Komisija za žalbe je konstatovala povredu Kodeksa novinara Srbije, tačnije tačku 2 Odeljka I - po kojoj novinar mora napraviti jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja; tačku 4 Odeljka V - po kojoj novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i da bi trebalo da učini sve da izbegne diskriminaciju i tačku 8 Odeljka VI - po kojoj novinar ne sme među ljude unositi neopravdan strah.

Članovi Komisije zaključili su da je Informer pretpostavke epidemiologa, sagovornika u tekstu, predstavio kao činjenice. Ujedno su naveli da „označavanjem migranata kao prenosilaca ozbiljnih zaraznih bolesti, sa kojima je opasan svaki kontakt, Informer diskriminiše sve pripadnike populacije koja prolazi kroz našu zemlju, a prema kojoj već postoje određene predrasude“.

Odluka Saveta za štampu je važna, jer podseća na obavezu novinara/ki da se prilikom medijskog izveštavanja ne sme širiti neopravdan strah, podsticati na diskriminaciju, kao i obavezu da prave jasnu razliku između činjenica i pretpostavki.

Pročitano 14131 puta
  • 1
  • 2
  • 3

Pristup pravima i integracija povratnika po sporazumu o readmisiji

Problemi IRL u pristupu imovinskim pravima na Kosovu - u 7 slika

Zaštita prava interno raseljenih lica - u očekivanju trajnog rešenja

Izvestaji praxisa

 

POPULARNI TAGOVI

 

Praxis watch

Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action