Odštampajte ovu stranicu
petak, 5. avgust 2016.

Izveštaj o aktivnostima Praxisa i NRC-a na pružanju urgentne zaštite, smeštaja i pomoći za izbeglice i tražioce azila u Srbiji u julu 2016. godine

Tokom jula meseca, došlo je nekoliko značajnih promena u izbegličkoj krizi koje su doprinele pogoršanja uslova u Beogradu i šire. U Mađarskoj se od 5. jula dozvoljavaju vraćanja tražioca azila koji se presretnu na teritoriji u okviru od 8km od mađarske granice, lišavajući ih tako prava na traženje azila kao i na međunarodnu zaštitu, što je u suprotnosti sa međuanrodnoim pravom. 

Vlada Srbije je rasporedila vojno-policijske timove duž granica sa Makedonijom i Bugarskom, što je Vlada najavila kao meru u borbi protiv ilegalnih ulazaka migranata na srpsku teritoriju i kao borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima. To je dovelo do značajno većeg broja vraćanja iz Mađarske u odnosu na jun, odnosno di značajnog rasta vraćanja iz Srbije u Bugarsku i Makedoniju. Pored toga, Komesarijat za izbeglice i migracije (KIRS) je počeo sa premeštanjem izbeglica iz azilnog centra Krnjača i beogradskih parkova u druge pomoćne montažne objekte za izbeglice, a otvoren je i azilni centar Bogovađa za tražioce azila. Azilni centar Krnjača se međutim vratio prethodnoj politici prihvata samo onih tražioca azila koji su pri registraciji upućeni baš u taj azilni centar, time ostavljajući centar delimično popunjenim, dok u proseku oko 500 ljudi spava na otvorenom u centru Beograda svake noći.  Ustanovljen je i sistem lista za čekanja na legalan ulazak u Mađarsku kroz tranzitne zone na Horgošu i Kelebiji, za tržioce azila koji se nalaze po centrima u Srbiji. 

U julu, NRC-Praxis je informisao 2.852 izbeglice i migranta.

Za više informacija, videti ovde.

Pročitano 8443 puta

Povezani članci