Praxis Watch

utorak, 10. septembar 2013.

Rasistički napadi na Rome u Beogradu

Evropski centar za prava Roma (ERRC) i Praxis najoštrije osuđuju zastrašivanje i pretnje huligana kojima su romske porodice koje žive u kontejnerskom naselju Resnik u Beogradu izložene već šest uzastopnih noći.

Napadi su počeli 28. avgusta 2013. godine kada je grupa od najmanje 20 muškaraca sa kapuljačama napala stanovnike naselja metalnim šipkama uz pretnje i rasističke uvrede. Napadači su bacali kamenje i na jednom od kontejnera slomili prozor pored kojeg su spavala deca a jednu ženu su kroz prozor udarili metalnom šipkom. Tokom narednih noći napadači su nastavili da dolaze u naselje, vređali su stanovnike i pretili im da će ih zapaliti.

Stanovnici su napade prijavljivali policiji koja je uvek reagovala po prijavi, a tokom jedne noći je privela četiri napadača. Međutim, patrolno vozilo policije poslato je u naselje radi noćne straže tek nakon šest dana uzastopnih napada i nakon intervencije Praxisa i ERRC.

ERRC i Praxis poslali su pismo zabrinutosti pozivajući vlasti da preduzmu sve neophodne mere bezbednosti radi zaštite romskih porodica u kontejnerskom naselju Resnik od daljih napada i da sprovedu kompletnu i detaljnu istragu, identifikuju i privedu pravdi sva lica koja su učestvovala u napadima. Ključni elementi incidenata, kao što su etničko poreklo ciljne grupe, lokacija naselja, broj napadača i učestalost nasilja ukazuju na to da je ovo bio planiran zločin iz mržnje i da se u daljem postupku mora tretirati kao takav.

Za više informacija, videti saopštenje: Rasistički napadi na Rome u Beogradu
Videti: Upozorenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom incidenta prema Romima u kontejnerskom naselju u Resniku

Pročitano 22166 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action