Program statusnih i socioekonomskih prava

četvrtak, 4. maj 2017.

Izveštaj: Kako evropske zemlje mogu da spreče da lica bez državljanstva budu zarobljena u vakumu

Izveštaj o korišćenju imigracionog pritvora, koji je Evropska mreža za pitanja apatridije (ENS) danas objavila, upozorava da se lica bez državljanstva često mesecima, pa čak i godinama,  drže u pritvoru, bez realnih izgleda da njihovi slučajevi budu rešeni. Uzrok tome je što imigracioni sistemi nemaju odgovarajuće procedure za identifikovanje i zaštitu lica bez državljanstva.

Izveštaj poziva vlade evropskih zemalja da izvrše reformu svojih imigracionih sistema i sistema pritvora i usklade ih sa međunarodnim obavezama u oblasti ljudskih prava, i zaustave proizvoljno pritvaranje lica bez državljanstva. Države treba da uspostave procedure za identifikovanje lica bez državljanstva tako da ona ne završe zarobljena u vaukumu.


Kris Neš, direktor Evropske mreže za pitana apatridije, kaže:

“Širom Evrope se dešava da države ne uspostavljau efikasne sisteme za identifikovanje lica bez državljanstva i time ta lica izlažu ponovnom i produženom pritvoru. Ovi muškarci, žene i deca nalaze se u procepu, jer ih nijedna zmelja ne prepoznaje kao svoje državljane. Ovo se može sprečiti, i mi danas objavljujemo jasnu agendu za promenu, koja će nam pomoći da zaustavimo ovu parodiju.”

Angela Li Rosi, zamenica direktora Kancelarije UNHCR Evropu, kaže:

“Lica bez državljanstva širom Evrope u riziku su da im prava na slobodu i bezbednost ličnosti budu ozbiljno ugrožena. Suočavaju se sa ponovljenim i produženim pritvorom, ne zato što su počinili zločin, već zbog toga što im nije dozvoljeno da ostanu u zemlji. Govori im se da nigde ne pripadaju. Njihova deca su nevidljiva, njihove porodice ne postoje. UNHR će uz pomoć Evropske mreže za pitanja apatridije nastaviti da pruža podršku državama da okončaju ovu ljudsku patnju u Evropi”.

Saopštenje koje su potpisale organizacije civilnog društva i eminentni advokati i akademici iz 30 evropskih zemalja biće poslato vladama naglašavajući da se u Evropi gradi konsenzus o tome da je trenutna primena imigracionog pritvora neodrživa, štetna i, u mnogim slučajevima, nezakonita.

Preuzmite izveštaj ovde.

Pročitano 8672 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action