Program statusnih i socioekonomskih prava

ponedeljak, 30. novembar 2015.

Evropska mreža za pitanja apatridije objavila je novi priručnik “Zaštita lica bez državljansta od proizvoljnog lišenja slobode”

Novi priručnik koji je danas objavila Evropska mreža za pitanja aptridije (ENS) o korišćenju imigracionog pritvora upozorava da se lišavanje slobode lica bez državljanstava često traje mesecima, pa čak i godinama, bez realnih izgleda da im pritvor bude ukinut a status rešen. To se dešava zato što imigracioni sistemi i režimi lišavanja slobode nemaju adekvatne procedure za identifikovanje apatridije i zaštitu lica bez državljanstva.

Priručnik poziva sve relevantne aktere da uzmu učešće i pozovu vlade zemalja Evrope na odgovornost, insistirajući na poštovanju međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava koje bi sprečile ovu praksu. Zbog nedostatka zaštite sa jedne strane i povećanog imigracionog pritvora sa druge, mnoga lica koja trenutno borave u Evropi ostaju izložena riziku od proizvoljnog lišenja slobode.

Priručnik “Zaštita lica bez državljansta od proizvoljnog lišenja slobode” je poslednji u seriji publikacija koje čine deo istraživačkih i zagovaračkih napora Evropske mreže za pitanja apatridije širom Evrope da se istraže zakon, politike i prakse koje se primenjuju na lica bez državljanstva. Lišenje slobode lica bez državljanstva predstavlja uznemirujući trend širom Evrope i dešava se uprkos činjenici da je zaštita od proizvoljnog lišenja slobode garantovana međunarodnim pravom. ENS je posvećena podizanju svesti i pronalaženju efikasnih rešenja kako bi se obezbedila odgovarajuća zaštita i poštovanje ljudskih prava.

Kris Neš, direktor Evropske mreže za pitanja apatridije, kaže da "propust država širom Evrope da uspostave efikasan sistem za identifikivanje lica bez državljanstva ostavlja hiljade njih izložene riziku od proizvoljnog lišenja slobode. Ova ugrožena lica se nalaze u pukotinama sistema bez mogućnosti da se “vrate” kući, jer ih nijedna zemlja ne prepoznaje kao državljane, ili da ponovo izgrade svoje živote u Evropi. Neophodno je ovo sprečiti, i naš priručnik je objavljen kao poziv državama da poštuju svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava, i kao resurs da se pomogne drugim zainteresovanim stranama da pozovu svoje vlade na odgovornost”.

***Evropska mreža za pitanja apatridije (ENS) je udruženje organizacija civilnog društva koje ima 103 člana u 39 zemalja. Mreža je posvećena suzbijanju apatridije i omogućavanju da se 600,000 ljudi bez državljanstva, koliko se procenjuje da ih ima u Evropi, zaštiti međunarodnim pravom.

ENS sprovodi trogodišnji projekat koji za cilj ima bolje razumevanje obima i posledica proizvoljnog lišenja slobode lica bez državljanstva u Evropi, i zagovaranje za zaštitu lica bez državljanstva od proizvoljnog lišenja slobode primenom regionalnih i međunarodnih standarda. Projekat će rezultirati nizom izveštaja o zakonima, politikama i praksama u odabranim evropskim državama, a koji se odnose na lišenje slobode lica bez državljanstva i uticaju istih na lica bez državljanstva i one “koji se ne mogu vratiti” pa su stoga često u riziku od apatridije.

U okviru projekta je pripremljen priručnik za profesionalce koji se bave zaštitom lica bez državljanstva od proizvoljnog lišenja slobode. Priručnik je namenjen da služi kao sredstvo advokatima, organizacijama civilnog društva, sudijama, zakonodavcima i kreatorima politika, a kasnije kao osnova za treninge i programe stateškog parničenja koje vodi ENS.

Preuzmite priručnik ovde.

Pročitano 18258 puta
Tagovano
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action