Odštampajte ovu stranicu
petak, 24. novembar 2017.

Praxis objavio Izveštaj o praćenju zaštite i pružanju pomoći i informacija izbeglicama i migrantima u Beogradu za oktobar 2017. godine

Tokom oktobra, broj izbeglica/migranata prisutnih u Beogradu sa kojima je Praxisov terenski tim  razgovarao dosezao je 300 izbeglica/migranata. Pored novopridošlih izbeglica/migranata, bilo je i onih koji su smešteni u Centru za azil Krnjača i Prihvatnom centru Obrenovac, kao i onih koji su se u Beograd vratili nakon neuspešnih pokušaja prelaska hrvatske, mađarske ili rumunske granice. Tokom ovog perioda, Praxis je asisitirao ukupno 1883 izbeglice/migranata, kroz informisanje, upućivanje na pomoć drugih raznih organizacija/ustanova ili pokrivanje troškova prevoza do azilnih i prihvatnih centara.

Praxis je nastavio da sprovodi svoje aktivnosti na terenu u Beogradu u okviru kojih je ukupno 1274 novopridošlih izbeglica/migranata (901 odraslih i 373 maloletnih, od čega 188 maloletnika bez pratnje) dobilo relevantne informacije, što je znatno više nego prethodnog meseca kada smo informisali 956 novopridošlih izbeglica/migranata. Tokom ovog meseca, Praxis je u par poseta svoje aktivnosti proširio i na Obrenovac, kako bi što veći broj izbeglica/migranata dobio relevantne i blagovreme informacije. Od ukupno 1274 novopridošlih, 213 (16.7%), su bile izbeglice/migranti iz Avganistana. Ukupno 22 novopridošle izbeglice/migranta su bile iz Sirije (1.7% od ukupnog broja). Ukupno 447 izbeglica/migranta je došlo iz Iraka (35.1%), 397 izbeglica/migranata (31.2%) iz Pakistana, što je značajno uvećanje u odnosu na prethodni period. Iz Irana je pristiglo ukupno 126 izbeglica/migranata (9.9% od ukupnog broja), što je, takođe, značajan porast u odnosu na prethodni period kada smo informisali 26 novopridošlih izbeglica/migranata iz Irana. Od ukidanja viza za državljane Irana, primetan je porast osoba iz Irana koje izjavljuju nameru da traže azil u Srbiji. Pet novopridošlih izbeglica/migranata je došlo iz Alžira (0.4%).  Iz ostalih zemalja, Bangladeša, Indije, Palestine, Libije, Somalije,  Šri Lanke, Nigerije, Tunisa, Malija, Mianmara i Turske je pristiglo ukupno 64 (5%) izbeglice/migranta. 

Za više informacija, videti saopštenje na sledećem linku.

Pročitano 7039 puta

Povezani članci