Social & Economic rights

Monday, 25 March 2024

Prilike za zapošljavanje u ugostiteljskoj industriji – utisci sa prakse – Nikola M.

„Želja da se bavim ugostiteljstvom je postojala u meni još od malena. Od detinjstva sam maštao da jednog dana to bude moj poziv. Svoj razvojni put sam tako i zacrtao, kroz celo školovanje se spremam za to, prvo kroz osnovnu i srednju školu, i sada kroz pohađanje Više hotelijerske škole. Čvrsto želim da se sutra bavim ugostiteljstvom.“ – odlučno nam prenosi Nikola svoja razmišljanja.

Nikola je jedan od mladih ljudi koji su učestvovali na treningu, koji je organizovala Nevladina organizacija Praxis, na temu prilika za zapošljavanje u ugostiteljskoj industriji, a koji je bio namenjen pripadnicima/cama romske populacije. Tokom trodnevnog treninga u Hotelu Slavija, Nikola je imao priliku da se upozna sa osnovnim pitanjima važnim za rad u oblasti ugostiteljstva, važećom regulativom u oblasti rada i zapošljavanja, uključujući pravo na ravnopravnost i andiskriminacione politike u ovoj oblasti, kao i prilikama za zapošljavanje u ugostiteljskoj industriji.

Poslednjeg dana treninga Nikola je, zajedno sa drugim učesnicima/cama treninga imao priliku da se tokom obilaska Hotela Slavija, upozna sa različitim sektorima i procesima rada: „Sam trening mi je bio jako koristan. Ja sam ranije već radio kao konobar, ali najviše što sam video bio je rad u kuhinji. Ovde sam video kako su povezana sva odeljenja u hotelu u jedan dobro usklađen sistem,“ Istakao je Nikola svoje utiske sa treninga. „Kroz školovanje sam se upoznao sa nekim stvarima pomenutim na treningu, imao sam neku osnovu, ali sam sazanao dosta toga meni potpuno novog. Kroz primere sam saznao dosta o radnim pravima i antidiskriminaciji.“

Nakon održanog treninga obezbeđena je praksa u Hotelu Slavija za učesnika/ice koji su se naročito istakli tokom treninga. Nikola je bio jedan od njih. Iskoristio je tu priliku da proširi svoja znanja i stekne iskustvo u stvarnom radnom okruženju.

Nikola je pokazao da je spreman da uskladi svoje obaveze kako bi se angažovao i uložio u svoju budućnost. Iako je svakog dana imao redovne obaveze na fakultetu, nije mu predstavljalo problem da se posveti i stručnoj praksi. Svojom entuzijazmom i odgovornošću, on je pokazao otvorenost i posvećenost novim prilikama za zapošljavanje u ugostiteljskoj industriji.

Međutim, ono što je Nikolu posebno iznenadilo i obradovalo bilo je radno okruženje u samom hotelu. Pošto voli rad sa ljudima, kao i u kolektivu, sa kolegama, značilo mu je što se osećao prijatno i dobrodošlo tokom prakse u Hotelu Slavija. Nikola nam je preneo da mu je, u pricipu, bitno da radi posao koji voli, da je okruženje zdravo, i da se oseća korisno kada dođe na svoju radnu poziciju. On je naglasio da je atmosfera bila izuzetna na svakom odjeljenju na kom je pohađao stručnu praksu, ističući pritom važnost timskog rada i radnog okruženja koje podstiče produktivnost i zadovoljstvo.

Kroz ovu praksu, Nikola nije samo stekao nova znanja i veštine, već je dobio priliku da se upozna sa nekim delovima poslovanja hotela na koje ranije nije obraćao pažnju: „Zapravo, tokom prakse, iznenadio sam se nekim segmentima rada hotela. Recimo, odeljenje za koje sam očekivao da će mi biti najmanje zanimljivo, pokazalo se upravo suprotnim. Praksa me je u potpunosti demantovala. To je odeljenje za vešeraj. Tek sada sam uvideo koliko je značajna uloga vešeraja, koliko je to bitna ta sekcija za funkcionisanje celog sistema, koliko zapravo sve na kraju zavisi od tog jednog relativno malog odeljenja. I na ostalim odeljenjima sam dosta toga naučio, ali ubedljivo najpozitivnije iznenađenje tokom pohađanja prakse u hotelu, za mene je, neočekivano, bilo odeljenje vešeraja.“ Istovremeno, nakon prakse koju je pohađao, Nikola je postao još ustrajniji u nameri da se jednog dana zaposli u ugostiteljskoj industriji. Strast prema poslovima u ovoj oblasti i iskustvo prakse u okviru radnog okruženja koje podržava razvoj i napredak ovom mladom čoveku su ulili dodatno samopouzdanje i želju da sledi svoj dečački san. Nikola nam prenosi da će nastaviti da se usavršava. Njegove ambicije su da se profesionalno ostvari u ovoj oblasti koja ga toliko ispunjava.

„Apsolutno sam prezadovoljan šansom koja mi je pružena. Uopšte nisam pogrešio što sam se prijavio na trening, a zatim i na praksu. Sve je bilo preko mojih očekivanja! Ujedno, sada kada sam video iz prve ruke kako funkcionišu stvari u uslužnoj delatnosti, još sam odlučniji da nastavim da se usavršavam kako bih jednog dana postao menadžer u ugostiteljstvu i dosanjao svoj san."

Praksa je organizovana u okviru projekta „Poboljšanje pristupa zapošljavanju u ugostiteljstvu za pripadnike/ce romske zajednice”, koji je finansiran od strane Hilton Global Foundation i Conrad N. Hilton Foundation.

Read 767 times
Tagged under
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action