Prava deteta

sreda, 1. mart 2017.

Komitet za prava deteta UN-a uputio preporuke za unapređenje položaja dece u Srbiji

Komitet za prava deteta usvojio je zaključna zapažanja na Drugi i treći periodični izveštaj o primeni Konvencije o pravima deteta u Republici Srbiji i dao preporuke  za dalje unapređenje položaja dece i izvršavanje obaveza preuzetih ratifikacijom Konvencije i Fakultativnih protokola.

Komitet je razmotrio Drugi i treći periodični izveštaj o primeni Konvencije o pravima deteta u Republici Srbiji na svojim sastancima održanim 24. januara 2017. godine i usvojio zaključna zapažanja 3. februara 2017. godine. U zaključnim zapažanjima pozdravio je ostvareni napredak Srbije u različitim oblastima relevantnim za ostvarivanje prava deteta i uputio na to da se nastavi rad na sprovođenju preporuka datih Srbiji 2008. godine.

Zaključnim zapažanjima obuhvaćena su i pitanja istaknuta u alternativnom periodičnom izveštaju  koji je pripremila Koalicija za monitoring prava deteta u Srbiji, čija je članica Praxis, kao i ona na koja su predstavnici Koalicije ukazali na pripremnoj sednici Komiteta za prava deteta. Neke od preporuka Komiteta u vezi sa neophodnošću usvajanja politika države prema deci, imajući u vidu da je Nacionalni plan akcije za decu istekao 2015. godine, su:

  • jačanje uloge Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije u koordinisanju međusektorske saradnje;
  • uspostavljanje budžeta sa jasno vidljivim alokacijama namenjenim deci;
  • usvajanje Zakona o zaštitniku prava deteta;
  • zabranu telesnog kažnjavanja u svim sredinama uključujući i porodicu.

Komitet je pozvao Srbiju da dostavi svoj Četvrti i peti periodični izveštaj do 24. maja 2022. godine.

Pročitano 5903 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action