Prava deteta

ponedeljak, 15. jun 2015.

Praxis održao radionice na temu ranih brakova u Novom Pazaru

Tokom maja 2015. godine, Praxis je održao dve radionice na temu ranih i ugovorenih brakova za Romkinje i Rome naselja Blaževo, Novi Pazar, uz podršku UNHCR-a. Radionice su osmišljene tako da su prvog dana učestvovale žene/devojčice, dok su drugog dana učestvovali muškarci/mladići. Razlog za ovu podelu učesnika/ca prema rodu je činjenica da rani i ugovoreni brakovi različito utiču na živote muškaraca i žena, odnosno da su u većoj meri devojčice/žene te koje trpe posledice takvih brakova.

Na radionicama je ukupno učestvovalo 40 osoba – 20 muškaraca/mladića i 20 žena/devojčica. Kroz diskusiju i primere iz prakse obrađene su sledeće teme: položaj žena i muškaraca unutar romske zajednice, tradicionalni običaji, značaj obrazovanja, dostupnost zdravstvene zaštite, odgoj dece, život bez nasilja, kao i pravni okvir kojim je uređeno ostvarivanje navedenih prava.

Pored toga, učesnicama/ima su prikazani filmovi Izbjegni moju sudbinu i Ja sam Romkinja.

Cilj radionica je bio da se otvori diskusija među romskom populacijom o škodljivim tradicionalnim običajima, kao i da se otkriju mehanizmi koji bi pomogli da se lakše izađe iz kruga siromaštva.

Za više informacija o radionici, pogledajte: Održane radionice na temu ranih i ugovorenih brakova u Novom Pazaru

Pročitano 22814 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action