Diskriminacija

utorak, 17. maj 2016.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Danas obeležavamo 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, godišnji praznik koji je nastao s ciljem koordinacije međunarodnih događaja koji podsećaju na kršenja prava LGBTI osoba i važnost njihovog poštovanja širom sveta. Datum Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije odabran je u sećanje na odluku Svetske zdravstvene organizacije (WHO) kojom je 1990. homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Jedan od glavnih ciljeva 17. maja jeste stvaranje događaja koji će na globalnom nivou biti vidljiv bez potrebe da se prilagodi nekom specifičnom tipu akcije. Iako ujedinjene u svojim porukama, usled raznolikosti socijalnih, religijskih, kulturnih i političkih konteksta u kojima dolazi do kršenja prava, današnje akcije širom sveta uključuju najrazličitije aktivnosti - velike ulične marševe, parade i festivale, plesne flešmobove, muzička događanja, uličnu umetnost i druge. 

Osnovna svrha svake od akcija je podizanje svesti o nasilju, diskriminaciji i represiji prema LGBTI zajednicama širom sveta, što zauzvrat otvara prilike za akcije i uključivanje u dijalog s medijima, donosiocima odluka, javnim mnjenjem i širim civilnim društvom. 

LGBTI osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji i nasilju, uključujući fizičko nasilje i zlostavljanje. Zato je neophodno da predstavnici vlasti, ali i društvo u celini posvete veću pažnju merama zaštite fizičkog i psihičkog integriteta LGBTI osoba, kao i sprečavanju diskriminacije i govora mržnje.

S tim u vezi, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, podsećamo vas na Analizu izveštavanja štampanih i online medija o trans osobama u Srbiji  i Preporuke medijima za izveštavanje o trans osobama koje smo kreirali u saradnji sa Gayten-LGBT i Medijskim arhivom EBART, kako bismo podstakli etičko i profesionalno izveštavanje kojim se uvažava i poštuje lični integritet i dostojanstvo trans osoba. 

 

Pročitano 16238 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action