Diskriminacija

utorak, 4. jun 2019.

Utvrđena diskriminacija zbog segregacije u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, po pritužbi Praxisa, utvrdio je da su OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu, Opštinska uprava Opštine Bujanovac i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, svako sa aspekta svoje nadležnosti, povredili odredbe članova 6. i 19. Zakona o zabrani diskriminacije jer nisu sproveli adekvatne i efikasne mere kako bi sprečili i otklonili formiranje odeljenja koja čine isključivo romski učenici u pomenutoj školi. 

Formiranje segregisanih odeljenja školske 2018/19 godine je svakako bio povod za obraćanje poverenici, ali je, pored toga, Praxis ukazao da segregacija postoji na nivou škole duži niz godina, da odeljenja koja čine isključivo romski učenici postoje u gotovo svim razredima, da postoji očigledna nesrazmera zastupljenosti romskih učenika i njihovih roditelja u Učeničkom parlamentu, Savetu roditelja i Školskom odboru, da su godišnji planovi škole opterećeni sterotipnim i diskriminatornim konstatacijama, kao i da lokalna sredina nije podržavajuća za pripadnike romske zajednice. U toku postupka pred poverenicom utvrđeno je da su navodi Praxisa osnovani i preporučene su mere koje je potrebno sprovesti,  koje osim desegregacije imaju za cilj uključivanje pripadnika romske nacionalne manjine u rad školskih tela i obuku  svih zaposlenih na temu diskriminacije, kao i mere čiji je cilj razvijanje duha tolerancije, poštovanja različitosti i nediskriminatornog ponašanja.

Segregacija u OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu nije usamljen slučaj i od Srbije se očekuje da posebno razmotri problem segregacije u obrazovanju, kako je i Evropska komisija skrenula pažnju državi u izveštaju iz 2019. godine. Na ovaj specifičan društveni problem koji ozbiljno ugrožava prava deteta, Praxis je nastojao da ukaže i ranije podnošenjem pritužbi Poverenci za zaštitu ravnopravnosti. Međutim, poverenica je izbegavala da utvrdi diskriminaciju bez obzira na postojanje segregacije u slučaju OŠ „Vuk Karadžić“ u Nišu ili je bila mišljenja da je povređeno pravo na obrazovanje iz Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ali ne i da su povređene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije kao što je to bio slučaj povodom pritužbe u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Surdulici.

Imajući u vidu dosadašnji stav po pitanju postojanja diskriminacije u slučajevima segregacije romskih učenika još više naglašavamo važnost odluke poverenice u konkretnom slučaju i verujemo da će mišljenje koje je donela imati značajan uticaj na postupanje i rad državnih ustanova, odnosno da će doprineti suzbijanju i iskorenjivanju ove štetne društvene pojave. 


Preuzmite mišljenje Poverenice ovde.

Pogledajte medijske priloge:
RTS: "Bujanovačka deca bez predrasuda, edukacija i za roditelje" 
JuGmedia: "Diskriminacija: Svu romsku decu izdvojili u posebne učionice" 
ROMInfomedia: "Utvrđena segregacija romske dece u Bujanovcu" 
ROMInformedia: "BUJANOVAC: Osnovna škola “Branko Radičević”neće postupiti po preporuci poverenika, ostaju romska odeljenja Primary School "Branko Radičević" 
Blic: "SVU ROMSKU DECU SU STAVILI U ISTO ODELJENJE" Nevladina organizacija ukazala na DISKRIMINACIJU u Bujanovcu 

Pročitano 13071 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action