Prava deteta

utorak, 27. mart 2018.

Praxis na konferenciji „Angažovanje mladih u Dunavskom regionu“ u Štutgartu

U Štutgartu je 23. marta 2018. godine organizovana konferencija „Angažovanje mladih u Dunavskom regionu“ koja je okupila partnere i saradnike fondacije Agapedia, kao deo implementacije Strategije EU za Dunavski region. Na međunarodnoj konferenciji su učestvovali ministar obrazovanja iz Baden-Virtemberg regije u Nemačkoj kao i predstavnici organizacija i institucija iz zemalja dunavskog regiona. Mrežu organizacija za decu Srbije su predstavljali Saša Stefanović, direktor MODS-a, Jasmina Miković iz Praxisa, predsednica UO MODS-a i Aleksandra Grubin, menadžerka projekta iz Fondacije SOS Dečija sela Srbije.

Od početka implementacije Strategije EU za Dunavski region, bilo je mnogo napora da se produbi prekogranična saradnja mladih od Švarcvalda do Crnog mora.

Tokom godina, mnoštvo inicijativa i mreža je okupljalo mlade u svih četrnaest zemalja Dunavskog regiona, omogućavajući kulturnu razmenu na raznim poljima, od zaštite životne sredine, učenja jezika, budućnosti Evropske unije ili izazova koje sa sobom nosi digitalizacija. Pa ipak, mnoge ove inicijative su projektne aktivnosti i nemaju dovoljno saznanja o drugim inicijativama. Dunavska strategija sama po sebi pruža ograničenu pomoć na ovom polju.

U prošlosti je bilo nekoliko pokušaja da se stvore stabilniji okvirni uslovi i mreže. Uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, kao dela takozvanog Berlinskog procesa koji ima za cilj da unapredi saradnju između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavlja važan korak u ovom pogledu.

U prvom delu programa, dat je prikaz postojećih struktura i mreža, i mapirana su polja saradnje mladih u Dunavskom regionu. U drugom delu dijaloga, relevantni akteri, stručnjaci, realizatori projekata iz civilnog društva, nacionalnih i regionalnih uprava, kao i akademske zajednice pozvani su da podele svoja iskustva i identifikuju zajedničke izazove. Nekoliko tematskih okruglih stolova koji su održani omogućili su strukturiranu debatu na teme na koje se cilja saradnjom mladih: zajedničke evropske vrednosti, zapošljivost, migracije i „odliv mozgova“, (socijalno) preduzetništvo, novi mediji i digitalizacija, međukulturna saradnja i zaštita životne sredine. U trećem delu dijaloga, radne grupe su se bavile mehanizmima podrške i postojećim mrežama za podršku saradnje mladih u Dunavskom regionu.






Pročitano 7697 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action