Prava deteta

petak, 1. jun 2018.

Održana četvrta sednica Saveta za prava deteta

Danas, 1. juna, na Međunarodni dan deteta, održana je četvrta sednica Saveta za prava deteta. Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politku i predsednica Saveta za prava deteta, prof. Slavica Đukić Dejanović je otvarajući sednicu istakla da Savet želi danas da uputi poruku o značaju međusobne interakcije i razumevanja među decom, kao i da skrene pažnju na obaveze društva prema deci i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju. 

Predsednica Saveta je navela da Srbija u opštoj populaciji ima 14,4 posto dece uzrasta do 15 godina i da kao društvo i država moramo raditi na tome da ih zaštitimo. Prema opštim parametrima prekinutog detinjstva, Srbija zauzima visoko četrdesetprvo mesto od 170 zemalja, a analize su pokazale da postoji i određeni broj dece koja prekidaju obavezno školovanje, dok su neka izložena teškom fizičkom radu i nasilju.

Predsednica Saveta je naglasila da podrška deci najmlađeg uzrasta podrazumeva da dete mora da bude zdravo i zaštićeno, da odrasta u porodici, da ima osnovu za školovanje, kasnije za zaposlenje i da izbegne rizik od siromaštva.

Stalni gost Saveta za prava deteta, direktor kancelarije Unicefa u Srbiji, Mišel Sen Lo ukazao je na značaj dostupnosti  kvalitetne zdravstvene zaštite i obrazovanja i istakao je da su udvostručena izdvajanja za decu sa smetnjama u razvoju. On je prepoznao volju Saveta i Vlade Republike Srbije da se poboljša položaj dece i ukazao da se to vidi kroz smanjen broj dece bez roditeljskog staranja u institucijama, ali i u tome da deca is siromašnih porodica neće plaćati troškove boravka u predškolskim ustanovama.

Članovi Saveta su imali priliku da se upoznaju sa Mapom puta za eliminaciju i zloupotrebu dečjeg rada, predlogom Akcionog plana za sprovođenje Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja (2018 – 2022) i preporukama Saveta za ljudska prava UN-a u oblasti prava deteta nakon predstavljanja izveštaja Republike Srbije za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda.

Aleksandra Jović iz Unicefa i Saša Stefanović, direktor MODS-a su predstavili inicijativu za unapređenje merenja, praćenja i izveštavanja o javnoj potrošnji za decu u skladu sa preporukama Komiteta za prava deteta UN-a.

Gosti sednice bila su i deca, aktivisti i aktivistkinje Prijatelja dece Srbije, koja su iznela svoje predloge i iskustva, istakavši da su nasilje i siromaštvo najveći izazovi sa kojima se suočavaju deca u Srbiji.

Članica Saveta Jasmina Miković iz Praxisa izrazila je zabrinutost zbog nedavno objavljene Inicijative za sprečavanje zloupotrebe dece u uličnoj situaciji koju je pokrenulo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Tom prilikom, ukazala je na opasnost da ishitrenim delovanjem u praksi, može doći do odvajanja deteta od roditelja, staratelja ili lica kod koga se zatekne, bez prethodne procene da li je zaista u pitanju zloupotreba dečjeg rada u cilju eksploatacije. Podsetila je i na to da je Komitet za prava deteta UN-a ukazao državama da ne bi smele da odvajaju decu od porodice isključivo zbog toga što porodica radi ili živi na ulici.

Pročitano 13392 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action