Diskriminacija

sreda, 18. maj 2016.

Devojčici sa potpuno oštećenim vidom nakon četiri godine borbe obezbeđen prevoz do škole

Desetogodišnja devojčica sa potpuno oštećenim vidom, po prvi put za četiri godine, ove nedelje odlazi u školu vozilom koje joj je obezbedila opština Smederevska Palanka. Načelnik opštinske uprave obećao je da će opština obezbediti vozača i vozilo koje će devojčicu odvoziti u školu i vraćati iz iste svakog radnog dana u školskoj godini.

Podsećamo, devojčica je rođena sa potpuno oštećenim vidom i tokom prethodne četiri godine, od kada je krenula u osnovnu školu, njeni roditelji i škola pokušavaju da privole opštinu Smederevska Palanka da joj obezbedi prevoz do škole i nazad, što je, inače, prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zakonska obaveza svake opštine. Na tu zakonsku obavezu opštinu Smederevska Palanka su tokom proteklih godina bezuspešno upozoravali Prosvetna inspekcija, Zaštitnik građana i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je tokom 2015. godine utvrdila da je opština diskriminisala učenicu na osnovu njenog invaliditeta. Tom prilikom Poverenica je uputila preporuku da opština mora da preduzme sve neophodne mere kako bi devojčici obezbedila prevoz. 

Kako opština nije postupila u skladu sa preporukom Poverenice, u novembru 2015. godine podneli smo tužbu za utvrđivanje diskriminacije protiv opštine Smederevska Palanka koja je uskraćujući pravo na prevoz do škole i nazad, uskratila devojčici i mogućnost školovanja. Na osnovu pomenute tužbe, Viši sud u Beogradu je tokom aprila doneo presudu kojom je utvrdio da ova opština diskriminatorski postupa prema devojčici jer odbija da joj obezbedi prevoz do škole, povređujući tako načela jednakosti propisanu Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i odredbe Zakona o zabrani diskriminacije u oblasti obrazovanja.

Uz obezbeđen prevoz devojčici će biti značajno olakšan nastavak školovanja. Međutim, pristup školi je samo prvi od koraka ka ostvarivanju prava na obrazovanje. Kvalitetno obrazovanje i poštovanje načela jednakosti podrazumevaju mnogo više - devojčici bi uz prevoz trebalo da budu dostupni udžbenici na Brajevom pismu, kao i kvalifikovani asistent. 

 

 

Pročitano 42978 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action