Program statusnih i socioekonomskih prava

sreda, 8. april 2020.

Saopštenje Praxisa povodom Međunarodnog dana Roma


U trenutku kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa COVID-19, sa zdravstvenim rizicima i gubitkom posla, želimo da ukažemo na težak položaj u kome se danas nalazi romska zajednica u Srbiji.

I dok je održavanje lične higijene i redovno pranje ruku jedna od najvažnijih preporuka stručnjaka u borbi protiv virusa, veliki broj Roma živi u neformalnim naseljima, bez struje i vode, samim tim i osnovnih higijenskih uslova. Bave se sakupljanjem sekundarnih sirovina, obavljaju sezonske, povremene i nekvalifikovane fizičke poslove, po pravilu u sivoj zoni i bez obezbeđenih radnih prava. Usled izbijanja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, ostali su bez ikakvih prihoda zbog drastično smanjene ponude poslova kojima su se inače bavili, i zbog ograničenja mogućnosti kretanja i straha od infekcije virusom korona.

Pomoć koja se pruža u gradovima i opštinama Srbije u hrani i sredstvima za higijenu najčešće je namenjena ugroženim kategorijama stanovništva: starijima od 65, penzionerima sa malim primanjima, korisnicima novčane socijalne pomoći. Ipak, značajan broj najsiromašnijih Roma izuzet je iz ove pomoći, naročito lica koja ne poseduju lična dokumenta ili nemaju prijavljeno prebivalište u mestima gde faktiči žive. Njima je onemogućen pristup narodnoj kuhinji, dobijanje jednokratne novčane pomoći, paketa pomoći u hrani i higijenskih paketa jer su ona nevidljivi za sistem.

Na današnji dan, stoga, još jednom skrećemo pažnju da je potrebno preduzeti hitne mere kako bi se zaštitila romska zajednica u Srbiji, naročito lica koja žive u neformalnim naseljima, uključujući i lica koja ne poseduju lična dokumenta i nemaju prijavljeno prebivalište u sredinama u kojima faktički žive, i kako bi redovno dobijali pomoć u hrani, pijaćoj vodi i osnovnim sredstvima za higijenu.

Pročitano 3190 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action