Program statusnih i socioekonomskih prava

ponedeljak, 4. jun 2012.

Praxis objavio izveštaj o iseljenju neformalnog naselja u Bloku 72, Novi Beograd

Na potrebu zaustavljanja prinudnih iseljenja neformalnih naselja poslednjih godina skreću pažnju mnogobrojne domaće i međunarodne organizacije, kao i tela koja nadziru primenu međunarodnih ugovora koje je Srbija ratifikovala. U martu 2011. godine, nakon razmatranja periodičnog izveštaja Republike Srbije i pristiglih izveštaja, Komitet za eliminaciju rasne diskriminacije preporučio je Republici Srbiji da preduzme korake da nijedno iseljenje neformalnih naselja ne predstavlja prinudno iseljenje i da se uspostavi proceduralna zaštita koja će omogućiti poštovanje ljudskog dostojanstva stanovnika neformalnih naselja. Pored toga, u oktobru 2011. godine Evropska komisija je u analitičkom izveštaju o pristupu Srbije Evropskoj uniji navela da: „još uvek ne postoji sistemski pristup iseljenjima nelegalnih romskih naselja, koja se često sprovode neadekvatno i rezultiraju ozbiljnim povredama i kršenjima osnovnih ljudskih prava“.

U Srbiji, prema poslednjim informacijama dobijenim nakon sprovođenja popisa 2011. godine, postoji oko 780 romskih naselja od kojih je više od sedmine u Beogradu. Od 2009. godine zabeleženo je 16 velikih iseljenja neformalnih naselja u Beogradu kojima je pogođeno skoro 1.500 lica. Prinudnim iseljenjima koja su sprovedena izvršene su mnogobrojne povrede ljudskih prava stanovnika neformalnih naselja – prava na imovinu, prava na slobodan izbor prebivališta i prava na adekvatno stanovanje koje je garantovano Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Kao deo svojih aktivnosti usmerenih na rešavanje ovog gorućeg problema, Praxis je u maju 2012. godine objavio izveštaj o prinudnom iseljenju neformalnog naselja u Bloku 72 na Novom Beogradu.

 

Preuzmite izveštaj: Iseljenje neformalnog naselja u Bloku 72, Novi Beograd

 

Pročitano 6083 puta
Tagovano
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action