Program statusnih i socioekonomskih prava

sreda, 20. februar 2013.

Brutalno i nečovečno postupanje predstavnika Gradske opštine Novi Beograd prema porodici Durmiši

Nevladina organizacija Praxis najoštrije osuđuje brutalno ponašanje predstavnika Gradske opštine Novi Beograd prema porodici Durmiši u vezi sa jučerašnjim pokušajem da se kuća u kojoj stanuju sruši. Po nalogu Gradske opštine Novi Beograd porušeni su im pomoćni objekti u dvorištu i isključena električna energija. Rušenje kuće u kojoj stanuju je odloženo na neodređeno vreme, tako da ova porodica od juče živi u stalnom strahu od konačnog završetka procesa rušenja.

Porodica Durmiši je 28. januara 2013. godine primila obaveštenje o sprovođenju prinudnog izvršenja rešenja o rušenju objekta iz 2008. godine. Porodica stanuje u ovoj kući od 1979. godine, a njihov zahtev za legalizaciju kuće je odbijen. Svi pokušaji da od nadležnih organa Gradske opštine Novi Beograd i Gradske uprave grada Beograda dobiju informacije o razlozima rušenja i alternativama koje im se nude ostali su bez odgovora. Kada bude sprovedeno rušenje njhove kuće ostaće na ulici, bez ikakvog alternativnog smeštaja.

Porodica Durmiši redovno plaća račune za utrošenu električnu energiju, a prilikom rušenja pomoćnih objekata pokazali su račune i predočili predstavnicima Gradske opštine Novi Beograd i Elektrodistribucije Beograd da u kući stanuje i dvogodišnje dete koje pati od akutnog bronhitisa i potrebna mu je redovna inhalacija. Pored toga u ovoj kući živi i devetomesečna beba, a loši vremenski uslovi i isključenje struje ugroziće elementarnu egzistenciju članova ove porodice. Uprkos tome, predstavnici Gradske opštine Novi Beograd naložili su zaposlenima u Elektrodistribuciji Beograd da kuću porodice Durmiši isključe sa električne mreže.

Nećemo navoditi koje sve standarde ljudskih prava su takvim postupanjem prekršile Gradska opština Novi Beograd i Elektrodistribucija Beograd. Ovom prilikom želimo da postavimo pitanje da li će iko od nadležnih državnih organa preduzeti korake radi utvrđivanja odgovornih za brutalno i nečovečno postupanje prema ovoj romskoj porodici kao i da li će nadležni državni organi konačno preduzeti mere kako bi se takva postupanja sprečila ubuduće.


Pročitati tekst u Pescaniku

Pročitano 10753 puta
Tagovano
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action