Program statusnih i socioekonomskih prava

utorak, 17. septembar 2013.

Poverenica ukazala Gradskoj upravi Grada Beograda na potrebu pronalaženja adekvatnih lokacija za stanovanje Roma

Nakon sastanka koji su Praxis, Regionalni centar za manjine i Evropski centar za prava Roma održali sa predstavnicima stručne službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, poverenica se obratila Gradskoj upravi Grada Beograda ukazujući na potrebu da se prilikom određivanja lokacija za stanovanje Roma vodi računa o izbegavanju stvaranja segregisanih naselja.

Naime, poverenica je Gradskoj upravi Grada Beograda ukazala na ratifikovane međunarodne ugovore kojima se garantuju ljudska prava, ustavna i zakonska načela, kao i programska i strateška opredeljenja Republike Srbije u oblasti zaštite manjina i sprečavanja segragacije i diskriminacije. Nadalje je poverenica ukazala da trajno stambeno zbrinjavanje Roma ne bi smelo da dovede do dalje socijalne isključenosti ove grupe ljudi, jer na to Republiku Srbiju, kao i Grad Beograd, obavezuju međunarodne konvencije i domaći propisi.

Imajući u vidu da je Generalnim planom Beograda 2021 i posebnim evidencijama i spiskovima uz ovaj plan određeno 58 lokacija u Beogradu namenjenih socijalnom stanovanju i drugim oblicima jeftine stambene izgradnje, poverenica je izrazila mišljenje da izgradnja socijalnih stanova na ovim lokacijama predstavlјa solidan osnov za stambeno zbrinjavanje romskih porodica i početak njihove dalje integracije. Kako određivanje lokacija za socijalno stanovanje stvara preduslov za ostvarivanje prava Roma na adekvatno stanovanje, poverenica je Gradskoj upravi ukazala da bi se gornaveden način rešavanja stambenog pitanja u velikoj meri razlikovao od dosadašnje loše prakse, koja je često dovodila do stvaranja čisto romskih naselјa i segregacije Roma.

Na kraju, poverenica je izrazila očekivanja da će gradonačelnik iskoristiti sva svoja ovlašćenja i obezbediti da se prilikom određivanja lokacija za izgradnju socijalnih stanova vodi računa o određivanju dovoljnog broja adekvatnih lokacija koje će biti u skladu sa međunarodnim standardima i propisma kojima je ova oblast regulisana.


Preuzmite: Obraćanje poverenice za zaštitu ravnopravnosti Gradskoj upravi Grada Beograda

Pročitano 20893 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action