Program statusnih i socioekonomskih prava

četvrtak, 4. decembar 2014.

Zahtev za utvrđivanje odgovornosti i ispravljanje propusta povodom konkursa Ministarstva rada

Preko 80 udruženja građana potpisalo je Zahtev za utvrđivanje odgovornosti i ispravljanje propusta povodom konkursa Ministarstva rada. Zahtev se može i dalje potpisati putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zahtev

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (u daljem tekstu Ministarstvo rada) sprovelo je konkurs za dodelu sredstava udruženjima građana kako bi se unapredio sistem socijalne zaštite. Konkurs su obeležile brojne nepravilnosti, uključujući odluke u dodeli novca velikom broju novoregistrovanih udruženja (mnoga od njih samo mesec dana ili manje pre konkursa), udruženjima koja vode povezana lica (članovi porodice), udruženjima koja vode lokalni funkcioneri (pre svega iz Kancelarija za mlade), udruženjima koja imaju identične statute, uključujući i slovne greške i slično.

Nakon što je javnost opravdano ukazala na neregularnost konkursa i očigledan pokušaj pronevere novca poreskih obveznika, ministar rada Aleksandar Vulin napao je ceo civilni sektor, pretio inspekcijama i proverama poslovanja u prethodnih 10 godina i na kraju, potpuno nezakonito i neovlašćeno, izjavio da je odlučio da novac za usluge socijalne zaštite usmeri u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti.

Udruženja građana, potpisnici ovog zahteva, traže od nadležnih organa sledeće:

  1. Poništavanje neregularnog konkursa i raspisivanje novog, u skladu sa budžetom Republike Srbije i planiranom politikom Vlade Srbije. Korisnici usluga socijalne zaštite ne mogu ostati uskraćeni za sredstava koja su im već namenjena budžetom. Za Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti Vlada Srbije mora da nađe sistemsko rešenje i sredstva iz budžetskih linija predviđenih za tu namenu, a ne voluntarističkim otimanjem od korisnika socijalne zaštite.
  2. Pokretanje istrage po službenoj dužnosti i efikasno procesuiranje svih odgovornih za pokušaj zloupotrebe novca poreskih obveznika. Tužilaštvo je dužno da u ovom slučaju postupi po službenoj dužnosti i ispita osnovanu sumnju da je u pitanju dobro organizovana grupa koja je imala za cilj da prisvoji novac iz budžeta i čiji članovi sede u nadležnim državnim i lokalnim institucijama i novootvorenim udruženjima građana.
  3. Hitno razrešenje ministra Aleksandra Vulina. Vlada Srbije mora da pokrene proceduru za smenu ministra za rad zbog njegove nesumnjive političke odgovornosti u ovom slučaju. Ministar Vulin, ne samo što nije reagovao adekvatno na nepravilnosti iz konkursa, već je odgovorio napadima na civilni sektor i najavom nezakonitih odluka kakva je preusmeravanje ovih sredstava u Fond za lečenje dece. Rebalans budžeta u nadležnosti je Skupštine Srbije i gospodin Vulin ni u kom slučaju ne može novcem građana Srbije da raspolaže po sopstvenom nahođenju niti da donosi odluke o njegovoj prenameni.


Udruženja građana, potpisnici zahteva, upozoravaju Vladu Srbije da je ovakvo ponašanje štetno, kako po finansije Srbije i vladavinu prava, tako i po razvoj civilnog sektora, zatim sistema podrške mladima u Srbiji kroz lokalne kancelarije za mlade i razvoja celog društva. Odgovornost je na Vladi Srbije i tužilaštvu koji moraju da preduzmu zakonom propisane korake. Udruženja građana neće odustati od svojih zahteva i upotrebiće sva zakonska sredstava koja im stoje na raspolaganju da odbrane i vladavinu prava i slobodu udruživanja u Srbiji.

Listu organizacija potpisnica i više informacija možete naći na internet prezentaciji Centra za praktičnu politiku.

Pročitano 20075 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action