Praxis Watch

ponedeljak, 20. februar 2017.

Nove barijere stanovnicima neformalnog naselja „Čukarička šuma“

Stanovnici neformalnog naselja „Čukarička šuma“ već nedelju dana ne mogu svojim vozilima da uđu ili izađu iz naselja. Naime, prethodne subote na ulazima u naselje postavljene su barijere koje onemogućavaju vozilima pristup naselju. S obzirom na to da se stanovnici naselja uglavnom bave sakupljanjem sekudarnih sirovina i da su im za rad neophodna vozila u kojima transportuju sirovine, ovo praktično znači da su već nedelju dana sprečeni da rade, te žive bez ikakvih prihoda. Osim toga, naselju više ne mogu da pristupe ni vozila hitne pomoći niti vatrogasci. 

Reč je o naselju u kome mahom žive interno raseljeni Romi sa Kosova, koji su još pre 18 godina bili primorani da napuste svoje kuće i od tada žive u ovom naselju, i to u improvizovanim stambenim objektima bez ikakve infrastrukture, u potpunom siromaštvu i u uslovima koji se mogu opisati kao krajnje nehumani. Uprkos višegodišnjim najavama nadležnih institucija i organa da će se pristupiti rešavanju stambenog pitanja stanovnika naselja “Čukarička šuma”, to se još uvek nije dogodilo. Štaviše, postavljanjem barijera na ulazu u naselje, njihov položaj se dodatno pogoršao, približavajući ih samoj ivici opstanka. 

Ostaje otvoreno pitanje zašto su vlasti pale na testu proporcionalnosti, jer postavljanjem barijera svakako nije postignuta pravična ravnoteža između opštih interesa zajednice i zaštite osnovnih prava pojedinaca. 

Za više informacija, videti ovde.

Pročitano 23133 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action