Praxis Watch

petak, 30. maj 2014.

Nezakoniti otkaz ugovora o radu licu romske nacionalnosti

M. G. obratio se Praxisu za pravnu pomoć u martu 2014. godine nakon što mu je u januaru poslodavac, I. S. B. d. o. o, uručio rešenje o prestanku radnog odnosa na određeno vreme.

M. G. je kod poslodavca bio zaposlen preko omladinske zadruge od 2011. godine kao komunalni radnik. Godinu i po dana odgovornog rada kod poslodavca, u avgustu 2012. godine, podneo je molbu za primanje u stalni radni odnos ili zaključivanje ugovora na određeno vreme. Poslodavac je prihvatio i sa M.G. je zaključio ugovor o radu na određeno vreme u julu 2013. godine.

U septembru 2013. godine, M. G. je u toku radnog vremena obavljajući poslove iznošenja smeća povredio kažiprst leve šake koji mu je prilikom ukazivanja lekarske pomoći delimično amputiran.

Uprkos svim navedenim okolnostima, poslodavac je odlučio da M. G. otkaže ugovor o radu. Praxis je poslodavcu poslao opomenu pred utuženje zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu, radi dogovora i eventualnog vraćanja M. G. na posao bez obraćanja sudu. Kako se poslodavac oglušio na predlog, u aprilu je podneta tužba radi utvrđivanja nezakonitosti otkaza ugovora o radu i vraćanja zaposlenog na rad.

Tek nakon pokretanja sudskog spora, poslodavac se oglasio, dostavljajući pedlog vansudskog poravnanja, kojim je M. G. ponuđeno novčano obeštećenje. Zadovoljan onim što mu je ponuđeno, M. G. je odustao od zahteva za povratak na rad i odlučio da dobijeni iznos novca iskoristi za pokretanje sopstvenog posla.

Iako je slučaj M. G. rešen postizanjem sporazuma, nesumnjivo je da postupanje poslodavca u ovom slučaju, predstavlja još jedan primer da su lica romske nacionalnosti jedna od najmarginalizovanijih grupa na tržištu rada.

Za više informacija videti saopštenje: Vansudsko poravnanje u slučaju nezakonitog otkaza ugovora o radu

Pročitano 12746 puta
Tagovano
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action