Praxis Watch

ponedeljak, 24. mart 2014.

Boja nečije kože važna je koliko i boja nečijih očiju

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma koji se obeležava 21. marta, Praxis i Liceulice organizivali su kampanju podizanja svesti o neophodnosti suzbijanja rasne diskriminacije u periodu od 15-23. marta 2014. godine.

Međunarodni dan borbe protiv rasizma obeležava se u znak sećanja na 69 osoba koje su 21. marta 1960. godine ubijene zbog protesta protiv rasističke politike aparthejda u južnoafričkom gradu Šarprvilu. Generalna skupština UN odlučila je 1966. godine da se 21. mart obeležava kao Međunarodni dan eliminacije svih oblika rasne diskriminacije.

U okviru Evropske nedelje borbe protiv rasizma, Praxis i Liceulice želeli su da skrenu pažnju predstavnicima vlasti i šire javnosti da su pripadnici manjinskih grupa, a pre svega Romi, izloženi rasnoj diskriminaciji koja ih neminovno vodi u socijalnu isključenost. Uprkos međunarodnoj i domaćoj legislativi o zabrani diskriminacije, pripadnici romske populacije i dalje se suočavaju sa ozbiljnim problemima u pristupu osnovnim socioekonomskim pravima. Romske porodice žive na ivici siromaštva, u neformalnim naseljima koja nestaju zarad ideje velikih infrastrukturalnih projekata a Romi postaju beskućnici lišeni pristupa pravu na adekvatno stanovanje. Pripadnici romske populacije često se doživljavaju građanima drugog reda i izloženi su predrasudama, stereotipima i netoleranciji većinskog stanovništva, medija i predstavnika vlasti.

Praxis i Liceulice postavljali su antirasističke poruke po društvenim mrežama, a na razglednicama su ispisivali poruke koje oslikavaju rasizam viđen kroz prizmu studenata, Roma koji se obraćaju Praxisu za pomoć, kupaca magazina Liceulice, i drugih, koje su se potom slale odgovornim institucijama a prikupljene poruke distribuirale putem društvenih mreža. Zajedno sa IPAK.Centrom, organizovana je ponoćna graffiti akcija obeležavanja sigurnog mesta.

Pročitano 22941 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action