Diskriminacija

petak, 1. decembar 2017.

Praxis održao konsultativne sastanke sa zajednicama na temu identifikovanja glavnih izazova u zakonodavstvu, politikama i praksi u vezi sa zaštitom od diskriminacije u Srbiji

U okviru projekta Unapređenje zakonskog okvira i politika za ostvarivanje ravnopravnosti i monitoring njihove primene u praksi, koji sprovode partnerske organizacije The Equal Rights Trust, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praxis, a koji je podržan od strane Evropske unije preko EIDHR, Praxis je organizovao dva konsultativna sastanka sa zajednicama pod nazivom „Identifikovanje glavnih izazova u zakonodavstvu, politikama i praksi u vezi sa zaštitom od diskriminacije u Srbiji“.  Sastanci su održani u Nišu i Beogradu, 1. i 10. novembra. Treći konsultativni sastanak organizovao je Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Novom Pazaru, 15. novembra. Ukupno je prisustvovalo 134 učesnika/ca.

Konsultativni sastanci sa zajednicama okupili su članice/ove ugroženih društvenih grupa, predstavnice/ke organizacija civilnog društva koji se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, studentkinje i studente pravnih klinika, aktivistkinje i aktiviste za ljudska prava na lokalnom nivou i sva druga zainteresovana lica, sa ciljem identifikovanja ključnih izazova i nedostataka u oblasti implementacije antidiskriminacionog pravnog i strateškog okvira u Srbiji, kroz razmenu ličnih i profesionalnih iskustava u vezi sa slučajevima diskriminacije, bez obzira na lično svojstvo.

Svoja iskustva zajedno sa učesnicima/ama podelili su članice i članovi radne grupe na projektu: Tamara Lukšić Orlandić (nezavisna ekspertkinja), Dragana Ćirić Milovanović (MDRI-S), Vanja Macanović (Autonomni ženski centar), Milan Đurić (Gayten), Gordana Grujičić (Grupa 484) i  Osman Balić (S-KRUG Liga Roma). Pored njih, govorili su i predstavnici organizacija kojima su u okviru projekta dodeljena finansijska sredstva za monitoring i dokumentovanje slučajeva diskriminacje: Milan Janković (Udruženje studenata sa hendikepom), Marijeta Lazor (Romi istraživači), Nevena Nikolić (NEOSTART), Stefan Šparavalo (Da se zna!) i Marija Demić (CHRIS mreža). 

Kroz šest grupa za diskusiju (prava deteta, prava žena, LGBT+ prava, prava etničkih i nacionalnih zajednica, prava osoba sa invaliditetom i prava migranta i izbeglica) definisani su aktuelni ključni izazovi i nedostaci u zakonodavstvu, politikama i praksi u vezi sa zaštitom od diskriminacije u našoj zemlji. Zaključna razmatranja sa konsultativnih sastanaka poslužiće za dalju prevenciju i suzbijanje diskriminacije kroz podizanje svesti i edukaciju, pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama diskriminacije i javno zagovaranje za sistemska rešenja.

U okviru sastanaka održane su i fokus grupe, koje su u sklopu pripreme studije o efektivnosti antidiskriminacionog zakondavstva u Republici Srbiji vodile prof. dr Nevena Petrušić i Kosana Beker, namenjene predstavnicima/cama organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom od diskriminacije, osobama koje su bile izložene diskriminaciji, bez obzira na lično svojstvo, kao i drugim zainteresovanim akterima u zajednici. Diskutovalo se o tome koliko je javnost upoznata sa trenutnim pravnim okvirom zabrane diskriminacije i mehanizmima zaštite od diskriminacije, o postojećim barijerama u pogledu pristupa pravdi za žrtve diskriminacije, specifičnosti društvenog položaja pojedinih grupa i (ne)postojanju različitih barijera za različite osetljive grupe. Takođe, diskutovalo se o grupama koje su u najvećem riziku od diskriminacije, o oblastima gde se najčešće javlja diskriminacija, kao i o neophodnim merama i preporukama za poboljšanje trenutnog stanja. 

Pročitano 11853 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action